Co je to macerát?
Macerát
Cizí slovo macerát
Macerát. Slovo, které pro mnoho lidí není příliš známé či používané. Odkud se vlastně macerát vzal?
Slovo macerace pochází z latinského slova maceratio. V českém jazyce k tomuto slovu najdete synonymum výluh.
Výklad slova macerace, jak píší slovníky o významech cizích slov, znamená získávání účinných látek z čerstvých nebo sušených rostlin dlouhodobým působením rozpouštědel za studena.
Historie macerování
Macerování má velmi dlouhou historii. Již naši praprapředkové (a i starší ) znali a běžně používali kouzlo macerování. S macerováním se lze setkat v mnoha oborech. V gastronomii, kdy jsou suché nebo syrové potraviny macerovány v oleji, likéru či víně. V medicíně. V kosmetice, například u výroby některých parfémů. V přírodní kosmetice.
Macerování v přírodní kosmetice je proces, kdy je například bylina (její část) naložena do kvalitního rostlinného tuku po dobu několika týdnů za určitých stálých podmínek. Během tohoto procesu dochází k uvolňování aktivních látek a léčivých účinků z byliny. Následně jsou z macerátu odfiltrovány pevné částice a tak vznikne velmi hodnotný olejový macerát.
U procesu macerování je velice důležitá hygiena a čistota.