ZIMA? Čas hutnější a výživnější péči. Čas na tělová másla!

Co je to macerát?

Maceráty u aromaterapeutických olejů

Macerát

Cizí slovo macerát

Macerát. Slovo, které pro mnoho lidí není příliš známé či používané. Odkud se vlastně macerát vzal?

Slovo macerace pochází z latinského slova maceratio. V českém jazyce k tomuto slovu najdete synonymum výluh.

Výklad slova macerace, jak píší slovníky o významech cizích slov, znamená získávání účinných látek z čerstvých nebo sušených rostlin dlouhodobým působením rozpouštědel za studena.

Historie macerování

Macerování má velmi dlouhou historii. Již naši praprapředkové (a i starší ) znali a běžně používali kouzlo macerování. S macerováním se lze setkat v mnoha oborech. V gastronomii, kdy jsou suché nebo syrové potraviny macerovány v oleji, likéru či víně. V medicíně. V kosmetice, například u výroby některých parfémů. V přírodní kosmetice.

Macerování v přírodní kosmetice je proces, kdy je například bylina (její část) naložena do kvalitního rostlinného tuku po dobu několika týdnů za určitých stálých podmínek. Během tohoto procesu dochází k uvolňování aktivních látek a léčivých účinků z byliny. Následně jsou z macerátu odfiltrovány pevné částice a tak vznikne velmi hodnotný olejový macerát.

U procesu macerování je velice důležitá hygiena a čistota.

 

 

Zpět do obchodu